PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Berat Kandiliniz Mubarek Olsun

FAHRIYEGUNEY
16.08.08, 08:32
Berat Kandili
"Berat" kelimesi,günahtan,suçtan,borç ve cezadan kurtulma anlamına gelir."Berat Kandili",Şaban ayının 15. gecesidir.berat gecesi,diğer mübarek gün ve geceler gibi,Müslümanların Allah'a yöneldikleri;dua,tevbe ve istiğfar ile günahlarının bağışlanmasını istedikleri bereketli bir zaman dilimidir.
Hz.Peygamber,Berat gecesinin yaklaştığı günlerde nafile oruç tutmuş ve bunun sebebini soranlara,"Ameller bu ayda alemlerin oruçlu iken Allah'a arz edilmesini isterim",cevabını vermiş.
Kur'an-ı Kerimde"Apaçık Kitab'a yemin olsun ki,biz Kur'anı mübarek bir gecede indirdik.Biz gerçekten uyarıyoruz, O mübarek gecede her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir,buyurmuştur.Ayette geçen Mübarek gece den maksat,berat ya da Kadir gecesidir.
Bu gece ile ilgili olarak hadis-i şerifte;
Şabanın 15.ci gecesini ibadetle geçirin,gündüzünde de oruç tutun, çünkü Allah bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve Tevbe eden yok mu,Onu affedeyim,Rızık isteyen yok mu Ona rızık vereyim,Hastalığına şifa isteyen yok mu Ona şifa vereyim-der ve bu durum sabaha kadar devam eder.
O halde hayır ve bereketini yağmur gibi üzerimize indiği bu gece fırsat bilinip dua,tevbe ve istiğfar ile geçirilmelidir...

Berat kandilinizi tebrik eder,hayır ve bereketlere vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ederim. Fahriye Güney Şair-Yazar-Rumeli Halk Sanatçısı

güçlü
16.08.08, 08:55
Berat Kandilimiz mübarek olsun. Tüm dualarımızın kabul olması dileğiyle,

|||ecrin|||
16.08.08, 09:32
kandiliniz mubarek olsun inşallah dualrımızın kabul olması dilegiyle

eNis
16.08.08, 12:25
herkesin berat kandılı Mubarek olsun ...;)

emief
16.08.08, 12:57
berat kandiliniz mübarek olsun butun dualarınız kabul olsun inşallah

roseofmadinah
16.08.08, 13:33
Sağol Fahriye abla.
Ben de herkesin kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

NASLARLI
16.08.08, 14:11
BENDE TÜM FORUM ÜYELERİNİN ve MÜSLÜMAN ALEMİNİN BERAT KANDİLİNİ KUTLUYORUM vede HAYIRLARA VESİLE OLMASINI CANI GÖNÜLDEN DİLİYORUM :sahip: :alkis:

aysemertturk
16.08.08, 15:01
herkes herşeyi yazmış bende sizlere katılıp beraat kandilinizi kutlarım herkese hayırlara vesile olmasını dilerim

ulvie
16.08.08, 18:21
Tum muslıman alemının berat kandıl gecesı mubarek olsun.

Adem
16.08.08, 18:23
Beraat kandiliniz mübarek olsun , bu mübarek gecede bizler de Rabbimizin , Yüce Yaratıcımızın affettiklerinden olalım:sahip::sahip::sahip:

Berat Gecesi Yapılacak Dua ve İbadet

Hz. Aişe (r.ah) validemiz şöyle anlatmıştır:

Resûlullah (s.a.v) Şâban ayının on beşinci gecesi benim yanımdaydı. Bir ara kendisini yanımda bulamadım; diğer hanımlarının yanına gitti zannettim, içimi bir kıskançlık sardı. Hemen kalkıp aramaya başladım. Hanımlarının odalarını dolaştım bulamadım; sonra dışarı çıktım; kendisini Bakî mezarlığında buldum. Baktım ki mümin erkek ve kadınlarla şehitler için Allah’a dua ediyor, aflarını istiyordu. Onu böyle görünce, içimden,

“Anam babam sana feda olsun! Sen Rabbinin razı olduğu iştesin, bizler ise dünya işlerinin derdindeyiz!” dedim ve kendisine görünmeden eve döndüm. Sonra ev teşrif ettiler. Benim nefes nefese kaldığımı görünce,

“Bu halin nedir?” diye sordu; ben de durumu anlattım. Bana,

“Ey Âişe, Allah ve Resûlü’nün sana haksızlık yapacağını mı düşünüyorsun. Hayır, bu asla olmaz. Fakat bana Cebrail geldi ve şöyle dedi: “Bu gece, Şaban’ın yarısıdır (Beraat gecesidir). Allah Teâlâ bu gecede Kelp kabilesinin koyunlarının tüyü adedince mümini cehennemden azat eder. Ancak Allah şu kimselere rahmet nazarı ile bakmaz: Kendisine şirk koşan, kalbi müminlere karşı kin ve düşmanlık ile dolu olan, akraba ile hukukunu kesen, anne babasına asi olan ve sürekli içki içen.”
Allah Resûlü (s.a.v) sonra üzerindeki elbiseyi kenara koyarak bana,

“Ey Âişe, izin verirsen bu geceyi ibadetle geçirmek istiyorum” buyurdu, ben de,

“Anam babam sana feda olsun, izin veriyorum” dedim ve Resul-i Ekrem (s.a.v) kalktı namaza durdu, sonra secdeye vardı. Secdede o kadar uzun kaldı ki, ben ruhu kabzedildi vefat etti zannettim. Elimle ayağına dokunduğumda, saadetli ayağını hareket ettirdi. Kulak verdim ki secdede şöyle dua ediyordu:

“Sana bütün benliğim ve duygularımla secde ediyorum. Kalbim sana iman etti! Nimetlerini ve günahlarımı itiraf ediyorum. Zira senden başka günahları affedecek yoktur. Allah’ım! Gazabından rızana, azabından affına ve senden yine sana sığınırım! Ben seni hakkı ile övüp sena edemem; sen kendini nasıl övüyorsan öylece yücesin. (Beyhakî)

Bu hadisler, Berat gecesinin namaz, dua, zikir ve istiğfar gecesi olduğunu göstermektedir. “Şaban’ın yarısı olunca gecesini ibadetle geçirin, sabahına çıktığınız günde de oruçlu olun” buyrulması da bu gecenin ibadetle geçirilmesinin faziletini göstermektedir.

Bu gecede, nafile namaz olarak teheccüd namazı yanında, tövbe, tesbih, hacet namazları kılınabilir. Kazası olanlar kaza namazı kılabilirler. Yüce Allah’tan dinimiz ve dünyamız adına hayırlı isteklerde bulunabiliriz.

roseofmadinah
16.08.08, 19:54
Çok güzel bir bilgilendirme, sağol Adem.