PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : sac kesim

GİZEMLİ
26.03.09, 12:35
Ben yeni birşey duydum ne kadar doğru bilmiyorum ama kimin bu konuda bilgisi varsa beni bilgilendirebilirse sevinirim.

Doğan çocuğun 1 hafta içinde saçı kesilip kaç gr geliyorsa sadakası veriniyormuş.
Ben kızımın saçını hiç kesmedim yarın bir yaşına basacak.Bu hafta sacını kestireceğim acaba bende kaç gram geliyorsa sadakasını versem mi,böyle birşey gerekiyormu.Sonuçda ilk sac kesimi olacak.Eğer yapılması gereken birşey ise yapim...

roseofmadinah
26.03.09, 12:39
Yeni doğan çocuğun 7. günü saçı kesiliyor, kurbanı da kesilip dağıtılıyor diye biliyorum. Bunu daha çok Hataylılar yapıyor sanırım. Daha detaylı bilgisi olan varsa yazsın.

Adem
26.03.09, 12:47
Evet Rose dogru, bu peygamberimizin bir sünnetidir ve bunları yapmaya imkanı olmayanın gücü nispetinde Allaha teşekkür maksadıyla başka bir hayır yapması da olabilir. Konuyla ilgili detaylı bilgi aşağıdadır:

Anne ve babanın çocuğuna karşı vazifeleri, esas itibariyle doğumdan sonra başlasa da; çocuğun ana rahmine düşmesine, hatta babanın, anne adayını tercihine kadar uzanır.

Doğumdan sonraki ilk günlerde, ebeveynin çocuğu için yapması gereken görevleri, ana hatlarıyla vermeye çalışalım:

1. Dua: Dünyaya gözlerini açan çocuğa yapılması gereken ilk iş duadır. Çocuğun Müslüman olarak yaşaması, Yüce Allah’ın rızası dairesinde ömür sürmesi, şeytanın şerrinden korunması ve hayırlı bir evlat olması için hayır duada bulunmak, onun hem dünya, hem ahiret saadeti için büyük önem taşır.
Hz. Aişe validemizin rivayetine göre, yeni doğan çocuklar getirildiğinde Resul-i Ekrem Efendimiz (a.s.m.) onlara hayır ve bereket duasında bulunurlardı. Aynı adeti daha sonra Sahabe-i Kiram da devam ettirmişlerdir.

2. Kulağına ezan ve kamet okuyarak çocuğa isim koymak: Bu adet bizzat Peygamber Efendimizden gelmektedir. Sünen-i Tirmizi’de nakledildiğine göre, Hz. Hasan dünyaya gelince Peygamberimiz onun sağ kulağına ezan okumuştur. (1)
Hz. Hüseyin’in rivayetine göre ise Peygamberimiz bu adetlerinin hikmeti hususunda da şöyle buyurmuşlardır:
“Kimin bir çocuğu olur da, sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okursa, o çocuğa ümmüsıbyan hastalığı zarar vermez (cin zarar vermez).” (2)
Ezan ve kamet çocuğa yapılan ilk iman telkinidir. Çünkü ezanın mana ve muhtevasında tekbir, tevhid, nübüvvet ve namaz gibi dinin esasları bulunmaktadır.

İsim verilirken, çocuğa güzel, İslami isimlerin verilmesine dikkat edilmelidir. Bu hususta Peygamberimizin birçok tavsiye, ikaz ve tatbikleri vardır. Bu hadislerden birisinin meali şöyledir:
“Kıyamet günününde kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyle ise isimlerinizi güzel koyun.” (3)

Çocuğun isminin doğduğu günün akşamında verilmesi tavsiye edilmektedir; fakat yedinci güne kadar da ertelenebilir.

3. Çocuğun sünnet edilmesi: Kelime-i şehadet gibi Müslümanla kafiri birbirinden ayıran sünnet, bazı alimlerce vacip, bazılarınca da farz olarak kabul edilmiştir. Çocuğu sünnet etme zamanına gelince; bulüğ çağına kadar müsaade varsa da, müstehap olan vaktin doğumun yedinci günüdür.

4. Kurban kesilmesi ve başının tıraş edilmesi: Çocuğun doğumu üzerine kesilen kurbana akika kurbanı denmektedir. Peygamber Efendimiz, çocuğu olan kimsenin akika kurbanı kesmesini tavsiye etmişlerdir.
Hz Fatıma ise, çocukları Hasan, Hüseyin, Zeynep ve Ümmü Gülsüm’üm doğumları üzerine birer koç kesmiştir. Akika kurbanının müstehap olan zamanının yedinci gün olduğu bildirilmektedir.
Bazı alimler, bilhassa Hanefi alimleri akika kurbanını mendup olarak görmüşlerdir. İmkanı olan kimse bunu kesmekle, Yüce Allah’a olan şükrün fiili olarak göstermiş olur.

Yine sünnet-i seniyyede yer aldığına göre, akika kurbanı kesildiği günlerde, çocuğun başının tıraş edilip, kesilen saçın ağırlığınca altın veya gümüş tasadduk edilmesi tavsiye edilmektedir. Yine Hz. Fatıma’nın, çocuklarının doğumlarından sonra saçlarını kesip ağırlığınca gümüş tasadduk ettiği bildirilmektedir.
Bunlar ebeveynin çocuğa karşı görevlerinden ilk akla gelenlerdir. Bu meselede daha geniş bilgi için Prof. Dr. İbrahim Canan’ın Hz. Peygamber’in Sünnetinde Terbiye isimli kitabına bakılabilir.

(1) Tirmizi, Edaha:15.
(2) Feyzü'l-Kadir,6:237.
(3) Buhari, Edeb:108.
Kaynak: Mehmed Paksu Çağın Getirdiği Sorular

GİZEMLİ
26.03.09, 15:00
Biz akika kurbanını kestik onu söylemişlerdi bana.
Adem abi peki sizce ben şimdi kızım bir yaşında saçını kesip sadaka versem olurmu.yani ilk doduğunda bilseydim 1 hafta içinde kesip ağırlığınca altın verirdik bir fakire.

Adem
27.03.09, 13:28
Tabiki olabilir, ne hayır işlenirse boşa gitmez. Kurban kestiğinize göre görevinizi yerine getirmişsiniz, fakat daha fazla hayır işlemek isterseniz buna bir engel yok bence.

aysemertturk
28.07.09, 08:08
ya yani doğan çocuğun ilk saçımı kaldı daha anne kendine gelemiyor ve bebekte sersem gibi yapılacak başka şeyler varken

roseofmadinah
22.11.09, 18:25
AKÎKA KURBANI

Yeni doğan çocuğun başındaki saça Arapça’da akîka denir. Istılahta
ise çocuk için kesilen şükür kurbanına verilen isimdir. Kurbanın
kesildiği gün çocuğun saçı da traş edildiği için bu isim verilmiştir.
Malîkî, Hanbelî ve şafîlere göre bu kurbanı kesmek sünnettir. Hanefîlere
göre kurbanı kesmek ise mübah, bir rivayete göre de menduptur.
Kurban çocuğun doğumunun 7. gününden itibaren 14 yaşına
girinceye kadar kesilebilir. Efdal olan ise ilk 7. gün kesmektir.
Çocuğun saçlarının tıraş edilerek çocuğa isim konulması, kesilen saçlarının
ağırlığınca altın veya gümüş olarak sadaka dağıtılması müstehaptır.
Akîka kurbanı koyun veya keçiden olacağı gibi sığır ve deveden de
olabilir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tamam ve besili olması
hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önemlidir.
Bu nedenle kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü
kör, boynuzları kırık, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin
tamamı veya çoğu dökülmüş hayvanlardan kurban olmaz.
Kurbanı kesen kişi ve yakınları kurbanın etinden yiyebilir. Akîka
kurbanının etinin 3’e ayrılıp bir kısmını fakirlere dağıtmak, bir kısmı
nı ziyarete gelenlere ikram etmek ve bir kısmının da aile fertleri
ile beraber yenilmesi uygun olur.

A.A.XACAHOB
23.11.09, 09:52
Evet aynen öyle.Teşekürler.

GİZEMLİ
23.11.09, 13:48
Kızım doğdu zaman akika kurv,banı kesmiştim ama bana evin içindekiler yemicek demişlerdi.Bizler yememiştik dağıtmıştık.Ayrıca 1 yaşına kadar sacının kesilmesi iyi değil demişlerdi bende kesmemiştim.1 hafta içinde kesilip ağırlığı kadar sadaka vermeyi sonradan duymuştum.
Bazı şeyler söylenti oluyor işte hurafelere inanmamak gerek.